Mājas > Jaunumi > Anonimitātes spožums un posts: Filips Kārters un Kaulu altāris

Anonimitātes spožums un posts: Filips Kārters un Kaulu altāris

19 oktobrī, 2011 Komentēt Go to comments

Beidzot veikalu plauktos parādījies jaunais kultūrvērsturiskās trillermistērijas žanra romāns – “Kaulu altāris”. Kā jau solījām, grāmata ir tiešām neparasti aizraujoša un tajā kā lielā kausējamā katlā samests itin viss: bijušais militārists, kas bēg no ļaundariem, šaušalīgi noslēpumi, Sibīrijas meži, Holivudas zvaigznes un sieviete ar matiem asiņu krāsā (fascinējošs tēls, starp citu, pat labāks par “Da Vinči koda” reliģiozo albīnu). Bet, it kā ar to visu jau nepietiktu, autors nolēmis pievienot vēl nelielu reālās dzīves mistēriju un slēpt savu īsto vārdu.

Pseidonīmi, protams, ir veci kā pasaule. Marka Tvena īstais vārds ir Semjuels Klemenss, māsas Brontē izmantoja vīriešu vārdus, lai publicētu savus darbus, un Džordžs Eliots ir Mērija Anna Evansa. Mūsdienās pseidonīms parasti tiek uztverts kā mārketinga viltība, un bieži vien tā arī ir, bet šāda nepazīstama vārda lietošanai var būt arī citi iemesli. Dažreiz populāru romānu autori vēlas pārbaudīt, vai viņu grāmatas tiek lasītas kvalitātes dēļ vai arī tikai kā daļa no zīmola. Citreiz rakstniekiem piepeši gribas iet pavisam citā virzienā nekā iepriekš, bet kā pierunāt lasītājus paņemt rokā, piemēram, Džūditas Maknotas rakstītu politisku trilleri? Šajā gadījumā noder pseidonīms. Interesanti, ka bieži vien rakstnieki tiešām izrādās daudzpusīgi un spēj strādāt krasi pretējos žanros; Temija Hoga sākumā rakstīja romantiku un vēlāk pārgāja uz asiņainiem detektīviem, tieši šajā jomā gūstot lielu slavu.

Atgriežoties pie šī ieraksta galvenā jautājuma: kas ir Filips Kārters? Pagaidām zināms vien tas, ka grāmatas autors jau ir slavens rakstnieks, kurš izdevis vairākus romānus. Nav pat skaidrs, vai tā ir sieviete vai vīrietis. Analizējot Filipa Kārtera stilu un rakstīšanas manieri, žurnālisti izteikuši minējumus, ka lielais vārds, kas slēpjas aiz šī pseidonīma, varētu būt Stīvs Berijs, Džeimss Rolinss vai pat Dens Brauns. Viedokļi par rakstnieka dzimumu savukārt daloties tieši pusi uz pusi; dažiem stils liekas vīrišķīgs, citi saskata sievišķīgas iezīmes. Vai iespējams, ka Filips Kārters patiesībā ir divu rakstnieku tandēms?

Pagaidām neviens noslēpumu nav atklājis, bet ceram, ka Jums, lasītāji, būs interesanti nodarboties ar minējumiem. Un vienlaikus, protams, izbaudīt arī “Kaulu altāra” sižetu.

KategorijasJaunumi
  1. Vēl nav komentāru.
  1. No trackbacks yet.

Komentēt